Afvallen met medicatie

Afvallen met medicijnen

Er zijn in Nederland 3 medicijnen beschikbaar voor de behandeling van overgewicht. Orlistat (merknamen: Alli en Xenical), Liraglutide (merknaam: Saxenda) en naltrexon/bupropion (merknaam: Mysimba).

Sinds 2022 erkent de gezondheidsraad obesitas als een chronische ziekte. Sinds dat jaar is vergoeding van de medicijnen vanuit het basispakket onder voorwaarden mogelijk.

Ruim 50% van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht (BMI boven de 25). Vaak hebben zij al van alles geprobeerd om af te vallen. Afvallen met medicatie is dan een optie.

Hulp bij afvallen

Snelmenu

Voor wie is de medicatie geschikt?

Grofweg komen er 2 groepen mensen in aanmerking voor medicijnen om af te vallen.

  • Mensen met obesitas (BMI-30+), met risico op gewicht gerelateerde comorbidities zoals hart- en vaatziekte, diabetes (suikerziekte) type 2, slaapapneu of artrose, die gedurende één jaar een GLI-programma* volgen komen in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket.

  • Mensen met overgewicht kunnen medicatie voorgeschreven krijgen door een arts. Zij moeten de medicatie zelf betalen.

*Het volgen van een GLI programma moet zorgen voor blijvende gedragsverandering en een gezonde leefstijl op lange termijn.

Motivatie

Veel mensen willen graag afvallen. Onderzoek wijst uit dat gedragsverandering het grootste effect heeft op structureel gewichtsverlies. Medicatie kan daar ondersteunend aan zijn. Gedragsverandering dankzij het volgen van een GLI-programma helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten.

Veel medische praktijken bieden programma's aan om gewicht te verliezen. Deze programma's zijn vaak een combinatie van begeleiding en medicatie. De ene praktijk zoekt het meer in de begeleidingssfeer dan de andere praktijk.

Wat doet het afvalmedicijn?

Meer verzadiging en minder honger, dat is wat de medicatie doet.

Laatst bijgewerkt op 10 mei 2023