Wat is een GLI-programma?
Een GLI helpt mensen met overgewicht of obesitas bij gedragsverandering. Het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl is het doel. Er zijn diverse GLI-programma's. Op deze pagina kun je de de verschillende GLI vergelijken en leggen we uit tegen welke voorwaarden het vergoed kunt krijgen uit het basispakket van de zorgverzekering.
Wat is een GLI programma?
Een GLI programma bestaat uit advies en begeleiding over gezond bewegen, gezonde eetgewoontes en gezonde voeding. Er zijn 7 GLI programma's, waarvan 2 programma's gericht op volwassenen met een diagnose van diabetes type 2.
Voor wie is een GLI programma geschikt?
Verzekerden met een BMI vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2.
Verzekerden met een BMI vanaf 30.
Doorverwezen door de huisarts
Om zeker te zijn van vergoeding vanuit de basisverzekering is het belangrijk dat het GLI programma en de aanbieder (leefstijlcoach of diëtist) is aangemeld Loket gezond leven van het RIVM.
GLI CooL
Het GLI programma CooL is het populairste GLI-programma. CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Het CooL-programma wordt aangeboden door een leefstijlcoach. Het CooL-programma kijkt naar voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, tijd management en positieve gezondheid.
Het CooL-programma is gericht is op het stapsgewijs verbeteren van het leefpatroon om zo een duurzame verandering van de leefstijl te realiseren. Het uiteindelijke doel is om gewichtsverlies, lichamelijke fitheid, het realiseren van gezondheidswinst en het verbeteren van de kwaliteit van leven te bereiken.
CooL GLI programma
De regie van het programma ligt bij jou. Samen met de leefstijlcoach stel je persoonlijke doelstellingen. Jouw huidige leefstijl is het startpunt van het CooL programma. Ongezond gedrag wordt benoemd en daar wordt als actie de gewenste gedragsverandering aan gekoppeld. De inhoud van het CooL programma wordt niet in detail wordt voorgeschreven. Gedurende het programma wordt het proces geëvalueerd, bijgesteld en aangescherpt. Er ontstaat onbewust een patroon van gezonder gedrag.
Ook is er aandacht voor terugval zodat deelnemers weten dat dit hoort bij het veranderproces. Deelnemers leren terugval te herkennen en leren hoe ze de terugval kunnen ombuigen.
CooL programma
Het CooL-programma bestaat uit een basisprogramma van 8 maanden met 8 groepsbijeenkomsten van 90 minuten. Daarnaast staat er 3,5 uur individuele ondersteuning op het programma. Daarin wordt tijdens een één-op-één afspraak in de praktijk of tijdens een wandeling de voortgang, uitdagingen en acties vastgelegd.
Het 16-maanden durende onderhoudsprogramma bestaat ook uit 8 groepsbijeenkomsten van elk 90 minuten en 3,5 uren aan individuele afspraken.
De zorg zoals hier beschreven dient per programma als geheel aan de deelnemer aangeboden te worden: een programma van in totaal twee jaar, waarbij alleen met reden en bij uitzondering gestopt wordt na het basisprogramma.
Wordt CooL GLI vergoed?
Bij doorverwijzing door de huisarts wordt het CooL programma vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico wordt niet verbruikt.
Vind een GLI CooL programma in de buurt
GLI SLIMMER
GLI programma SLIMMER is bedoeld voor volwassenen met overgewicht (BMI 25>) en een verhoogd risico op type 2 diabetes. Ook mensen met obesitas (BMI 30-40) kunnen het SLIMMER programma volgen.
Het programma wordt gegeven door een multi-disciplinair team met minimaal uit een diëtist, een fysio- of oefentherapeut en een leefstijlcoach.
SLIMMER GLI programma
Het SLIMMER programma duurt 2 jaar en bestaat uit voedingsadvies, begeleiding naar beweegaanbod voor gezonde beweging en gedragsbehoud. Het programma omvat individuele afspraken en groepsbijeenkomsten.
Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. De uitvoering is in handen van zorgverleners (huisartsenpraktijk, leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut/oefentherapeut) en lokale beweegprofessionals.
Maand 1 tot 6
3-5 individuele consulten met diëtist
1 groepsbijeenkomst o.l.v. diëtist
24 groepslessen o.l.v. fysio- of oefentherapeut
Maand 7 tot 24
2 groepsbijeenkomsten o.l.v. leefstijlcoach
4 individuele gesprekken met leefstijlcoach
1 eindgesprek met leefstijlcoach
Maand 2 tot 9
Buurtsportcoach sluit 1-2 keer aan bij groepsles
Buurtsportcoach laat deelnemers kennismaken met lokaal sport- en beweegaanbod
Vind een GLI SLIMMER programma in de buurt
GLI BeweegKuur
Ook de BeweegKuur is een GLI die wordt vergoed vanuit de basisverzekering bij verwijzing door de huisarts. Volwassenen met een BMI tussen 25-40 kg/m2 komen in aanmerking voor vergoeding.
Doelstelling van de BeweegKuurGLI is het realiseren van gezondheidswinst door meer te bewegen, gezonde voeding en het aanhouden van een gezonde leefstijl door gedragsverandering.
BeweegKuurGLI programma
De BeweegKuurGLI is een programma van 2 jaar waarvan de begeleidingsfase 1 jaar duurt en de onderhoudsfase 12 maanden.
In het gehele programma wordt de begeleiding op gedragsverandering begeleid door de leefstijlcoach. Hierbij wordt hij/zij ondersteunt door bijeenkomsten met de beweegprofessional en voedingsprofessionals.
Jij hebt als deelnemer zelf de regie. Samen met de leefstijlcoach stel je je eigen doelen. Tijdens bijeenkomsten wordt de voortgang besproken. De leefstijlcoach is de rode draad die zorgt voor warme coördinatie met de voedingsprofessional en beweegprofessional.
Vind een GLI BeweegKuur programma in de buurt
GLI reviews
Ik sport samen met mijn moeder, mieke en we zijn meer dan tevreden! Fijne sportschool, en leuke en vriendelijke trainers.
Alles werd me heel duidelijk verteld.
Daardoor ga ik enthousiast starten met het GLI programma.
Veelgestelde vragen over GLI programma's
Welke GLI programma’s zijn er?
Bekijk welk GLI programma bij jou in de buurt is:
de BeweegKuur
SLIMMER
CooL
Samen Sportief in Beweging
X-Fittt GLI
Keer Diabetes2 Om
Keer Diabetes2 Om-GLI-Online
Wat kost een GLI programma?
Deelname aan een GLI programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarden zijn doorverwijzing door een huisarts, een BMI van 25> met comorbidities of een BMI van 30>.