Hoe kun je 10 kilo afvallen?

Veel mensen storen zich aan een pondje te veel. Hoe kun je in korte tijd 10 kilo afvallen? Daar zijn verschillende manieren voor. In dit artikel bespreken we verschillende methodes om snel gewicht te verliezen.

Eet minder koolhydraten

Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zul je gewicht verliezen. Dat kan door minder te eten, gezonder te eten en door het ritme aan te passen. Key word is: gewenning.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam, maar ze maken het ook moeilijker om gewicht te verliezen. Mensen die intensief sporten kunnen koolhydraten gebruiken, wanneer je dat niet doet dan kun je de koolhydraten beter vervangen voor andere energiebronnen zoals eiwitten, gezonde vetten en vezels. Deze voedingsstoffen geven ook langer een verzadigd gevoel.

10-kilo-afvallen

10 kilo afvallen koolhydraten

Uit onderzoek blijkt dat koolhydraatarm eten veilig is en bovendien effectief om gewicht te verliezen.

Vermijdt producten met veel koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en suikers. Het is met name raadzaam om witbrood en witte rijst te vermijden als je minder koolhydraten wilt binnen krijgen.

Eiwitten en gezonde vetten

Voorbeelden van voeding met eiwitten

 • Rund, kip, gevogelte

 • Eieren 

 • Yoghurt

 • Schaal- en schelpdieren

 • Zaden, pitten en noten

 • Bonen

 • Groenten zoals broccoli, spinazie, boerenkool en spruitjes

Voorbeelden van gezonde vetten:

 • Zalm 

 • Makreel

 • Haring

 • Ansjovis 

Voedingsritme

Het is algemeen bekend dat een regelmatig en gezond voedingsritme een positief effect heeft op je gewicht.

Bijvoorbeeld:

-Een koolhydraat arm ontbijtje
-Tussendoor een fruitje
-Lunch met een omelet of salade met zaden en pitten
-Gezond tussendoortje bij de thee
-Koolhydraat arm diner

Daarbij is het natuurlijk relevant dat je normale porties eet en daarnaast overdag koffie/thee/water drinkt.

Zoek, vergelijk en boek

Tussendoortjes

Tussendoortjes zijn vaak één van de boosdoeners. Koekjes en snoepjes, een extra krentenbol of eierkoek, een klein snackje of chipje; vaak is het hap-slik-weg. Door altijd een gezond alternatief in je tas te hebben, kun je bij verleiding jezelf altijd belonen met een tussendoortje, maar dan gezond.

Daarnaast zijn tussendoortjes vaak gewenning, maar niet noodzakelijk. De stroopwafel bij de koffie, chipje voor de tv (of op de boot, het strand, in de tuin, in de zon, etc); het is niet nodig, maar je lichaam associeert bepaalde momenten met iets lekkers (stroopwafel of chips) en dan ontstaat de trek. Dit is af te leren door op die momenten -consequent- een gezond alternatief te nemen.

Reviews over: 10 kilo afvallen

Beoordeling door Harry Sierkstra Wervershoof. Ik wilde graag minstens 10 kilo afvallen, vanwege veel pijn door artrose. Bovendien gaat mijn leeftijd ook tellen, ben net 60 geworden. Dus, gezond oud worden! We hebben toen Tanja gevraagd om me te helpen. Wat een vakvrouw! Ze maakt er wel werk van hoor. Ze is echt niet met een half uur weg! Ik heb er veel van... Meer weergeven »
Beoordeling door Harry Sierkstra Wervershoof.
Ik wilde graag minstens 10 kilo afvallen, vanwege veel pijn door artrose.
Bovendien gaat mijn leeftijd ook tellen, ben net 60 geworden. Dus, gezond oud worden!

We hebben toen Tanja gevraagd om me te helpen.
Wat een vakvrouw! Ze maakt er wel werk van hoor.
Ze is echt niet met een half uur weg!
Ik heb er veel van geleerd, en een heel andere en gezondere levensstijl aan overgehouden.
Ik raad haar van harte aan.
Vriendelijke groeten, Harry Sierkstra Wevershoof Minder weergeven »
José Sierkstra
Zo in balans
23 april 2022 08:08

Shop gezond

Veel mensen zijn gelegenheid snoepers. Je wordt verleidt door een relax momentje bij de thee of koffie, bij de tv of in de tuin/op het balkon. Daar wil je iets lekkers bij! Wanneer je geen stroopwafels, chocolade of chips in huis hebt, dan kun je dat niet eten. Zorg wel dat je altijd appels, mandarijnen, kiwi's of andere gezonde alternatieven voor handen hebt. In de supermarkt kun je dus prima anticiperen op 'snack momentjes'. Eigenlijk moet je voornamelijk in de supermarkt sterk zijn. Gewoon niet kopen; dan kun je je ook thuis niet laten verleiden!

20 minuten beweging

De sleutel tot succes ligt naast voeding bij beweging. Wanneer je per dag 20 minuten EXTRA beweegt, dan zul je nooit aankomen. Extra bewegen kun je doen door te wandelen, fietsen, dansen of vrijen. Beweging hoeft niet intensief te zijn, als het maar EXTRA is, dus buiten je normale dagritme om. Zorg ervoor dat je dat iedere dag doet voordat je 's avonds op de bank gaat zitten. Op de bank zitten is daarna de beloning.

Je kunt jezelf wijs maken dat je geen dag wilt overslaan. Dat kan door jezelf de vraag te stellen; "Toon ik vandaag mentaliteit?" Natuurlijk doe je dat! Je vindt toch dat jij de juiste mentaliteit hebt?

Begeleiding

Het is natuurlijk het beste om je leefstijl consequent aan te passen. Het is niet dat je dan tijdelijk rekening moet houden, het moet een gewoonte worden. Daarin ben je niet alleen. Het is voor miljoenen mensen in Nederland lastig.

Ben je op zoek naar professionele begeleiding? Op deze website kun je alle leefstijl coaches, diëtisten en praktijken waar medicatie kan worden voorgeschreven om af te vallen bij jou in de buurt vinden. Vind professionele hulp om af te vallen in de buurt:

Kies een praktijk bij jou in de buurt

Veelgestelde vragen over 10 kilo afvallen

1. Wat moet je doen om 10 kilo af te vallen?

5 tips:

 1. Eet minder koolhydraten

 2. Eet meer eiwitten en gezonde vetten

 3. Gezond inkopen doen

 4. Gezonde tussendoortjes binnen handbereik

 5. Beweeg 20 minuten per dag EXTRA

Zoek professionele hulp bij een praktijk bij jou in de buurt. Bekijk diëtisten, gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen en praktijken voor medicatie in de buurt op Hulpbijafvallen.nl

2. Kan je 10 kilo afvallen in een maand?

Dat kan, maar doe het op een gezonde manier. Pas je leefstijl consequent aan. Eventueel ondersteund met medicatie om af te vallen.

3. Kun je 10 kilo afvallen in 4 maanden?

Volg onze tips om 10 kilo af te vallen in 4 maanden:

 1. Eet minder koolhydraten

 2. Eet meer eiwitten en gezonde vetten

 3. Gezond inkopen doen

 4. Gezonde tussendoortjes binnen handbereik

 5. Beweeg 20 minuten per dag EXTRA

Vind professionele begeleiding in de buurt op onze website.

4. Hoelang duurt het om 10 kilo af te vallen?

Dat hangt af van je mogelijkheid om gedisciplineerd met ons programma aan de slag te gang. Lees onze tips om 10 kilo af te vallen in 1 maand. Vind professionele hulp in de buurt.

Laatst bijgewerkt op 22 mei 2023